Ik wil mijn huis verduurzamen, waar kan ik het beste mee beginnen?

De eerste stap voor verduurzaming is in vrijwel alle gevallen isoleren, zie daarvoor onze handleiding.


Daarna is het verstandig om zonnepanelen te leggen, dat geeft levert u de mogelijkheid om vervolgens de overstap van gas op elektrisch koken en verwarmen makkelijker te maken. Daarnaast verlagen zonnepanelen uw energierekening aanzienlijk. Zie onze pagina over zonnepanelen voor meer informatie.

Ik wil graag zonnepanelen plaatsen, bij wie moet ik dit melden?

Vanaf 17 juni 2021 geldt een notificatieplicht voor zonnepanelen zoals vermeld staat in artikel 10 van het HHR.
Als u van plan bent zonnepanelen te plaatsen, neem dan contact op met het bestuur.

Ik maak mij zorgen over de kosten van de beoogde aquathermie oplossing. Hoe gaan we dit beheersen?

Op dit moment zijn we samen met de gemeente nog in een onderzoeksfase. Uiteraard nemen we deze zorgen zeer serieus. Dat dergelijke projecten een slaagkans hebben, heeft het project in Terheijde bewezen. Zie ook het NRC artikel (paywal) over dit onderwerp.

Warmtepompen leveren een irrant geluid op. Ik ben bang voor geluidoverlast van warmtepompinstallaties.

De overheid heeft in 2021 de geluidsnormen voor warmtepomp installaties aangepast. Alle nieuwe installaties moeten aan deze hogere eisen voldoen.

Daarnaast is een warmtepomp niet de enige oplossing om van het gas af te gaan, kijk eens op deze pagina voor andere opties om je je huis te verduurzamen.

Ik maak mij zorgen over de kosten voor het verduurzamen van mijn huis. Verdien in het nog terug?

Helaas is het antwoord op deze zorgen zeer persoonlijk. De overheid en gemeentes bieden diverse regelingen en subsidies het het wellicht aantrekkelijk voor u maken om te verduurzamen. Of u het ooit terug verdient kunt u afwegen aan onze voorbeeld berekeningen

Kunnen we naast het aquathermie onderzoek ook individuele oplossingen voor verduurzaming collectief oppakken?

De commissie Gors2025 wil graag de bewoners een oplossing bieden om samen naar collectieve inkoop van verwarming, zonnepanelen of isolatie mogelijk te maken. We zijn nog aan het onderzoeken hoe we bewoners het beste samen kunnen brengen om dit soort zaken met elkaar op te pakken.


Heeft u hier ideeën bij, neem dan contact met ons op!

Kunnen we collectief binnen de VVE salderen op energie uit zonnepanelen?

Helaas kan dit niet doordat er op ons park gebruik gemaakt word van meerdere aansluiten met individuele meters. Het salderen op bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de botenloods is daardoor op dit moment minder interessant. Wellicht dat daar veradndering in komt als we naar een collectief verwarmingsysteem overstappen.

Is HR++ glas echt besparend en hoeveel t.o.v. dubbelglas?

Het overstappen van dubbelglas naar HR++ glas bespaart een gemiddeld huishouden rond de 150 euro per jaar op de energie rekening (prijzen 2016).


HR++ glas levert echter een aanzienlijk beter comfort. De huizen op het Numansgors worden vaak als tochtig ervaren waarbij de dubbelglas ramen een grote rol spelen. HR++ glas wordt door veel bewoners als vele malen prettiger ervaren.

Kijk ook eens op onze pagina over isolatie voor meer informatie.

Kan een warmtepomp ook in een kelder geplaatst worden? De huizen zijn al zo klein.

Warmtepompen bestaan veelal uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit moet echt in de open lucht geplaatst worden vanwege de grote hoeveelheid lucht die verwerkt wordt.

De binnenunit van een volledig elektrische warmtepomp kan zeer goed in een kelder geplaatst worden (niet in de vochtige kruipruimte). Een hybride warmtepomp (welke ook gas gebruikt) is minder geschikt omdat er dan ook een rookgas kanaal vanuit de kelder aangelegd moet worden.

Het is naast warmtepompen ook mogelijk om voor andere oplossingen te kiezen. Een interessant alternatief is bijvoorbeeld de waterstof CV ketel die ruimte besparend is, geen rookgas afvoer nodig heeft en nagenoeg geen geluid produceerd. Het energie verbruik van deze oplossing ligt echter weer hoger. Zie ons rekenvoorbeeld.

Wat is de beste muurisolatie?

Idealiter plaatst u gevelisolatie met minstens Rc 4,7 m3K/W.

Voor de spouwmuren kunt u het beste werken met een PUR materiaal ivm de glasvezel dekens welke in de muren verwerkt zijn. Voor isolatie achter de houten delen kunt u het beste werken met isolatiedekens met reflectiefolie en een dampwerende folie.

Eventueel kunt u zelf aan de binnenzijde van de verdiepingsmuur isolatie-materiaal en gipsplaten aanbrengen.


Zie onze pagina over isolatie voor meer informatie.

Waar moet ik rekening mee houden bij het plaatsen van een (hybride) warmtepomp?

Een buitenunit mag 's nachts niet meer dan 40 db geluid produceren op de erfgrens en overdag 45db. De buitenunit staat op grote rubberen voeten om de trillingen te beperken. Door de bestrating onder de unit niet tegen de buitenmuur laten aansluiten is er minder geluidsoverdracht naar de huizen.

Welke besparing levert een hybride warmtepomp op t.o.v. een CV ketel?

Een hybride warmtepomp geeft 60% reductie in gasgebruik. Het gebruik van een aparte elektrische warmwaterboiler levert nog weer 20% minder gasgebruik.

Ik wil graag een laadpaal voor mijn elektrische auto, hoe gaat dat in zijn werkt?

Zie onze pagina over laadpalen voor meer informatie.