Isolatie

Isolatie-mogelijkheden voor Numansgors woningen

Deze handleiding is gemaakt om de bewoners van het Numansgors een leidraad te geven in de te nemen maatregelen voor isolatie. Puntsgewijs worden de verschillende aspecten behandeld en worden voorbeelden genoemd van materialen. Dit is uiteraard niet volledig maar dient ter oriëntatie net als de genoemde bedragen ter indicatie.


Originele situatie

De Numansgors-woningen zijn rond 1979 gebouwd in een tijd, dat isolatie nog niet zo belangrijk geacht werd.

Het voordeel van woning isoleren is, dat het comfortabeler en energiezuiniger wordt. Ook bereid u het huis voor op een zuiniger verwarmingssysteem in de toekomst. Bij verkoop zal in de nabije toekomst door aspirant-kopers veel kritischer gekeken worden naar de isolatiewaarde en zal een reeds geïsoleerd huis de voorkeur hebben.

De huizen zijn als volgt geïsoleerd tijdens de bouw:

 • Geen funderings-isolatie

 • Geen vloer-isolatie op de beganegrond

 • Geen wandisolatie achter de houten bovenbouw

 • Spouwmuur-isolatie met 2 cm dikke glaswolmatten die niet goed gefixeerd zijn

 • Dakisolatie ook met 2 cm dikke glaswolmatten die ook niet goed gefixeerd zijn

 • De buitenmuur–spouw van het huis is 10cm breed, de spouw van de stenen schuren is verwaarloosbaar en de houten schuren zijn niet geïsoleerd.

 • De tussenmuren tussen de verschillende woningen bestaan uit 3 naast elkaar liggende stenen gemetseld met muurankers.

 • De ramen van de eetkeuken en de woonkamer bestaan uit dubbelglas uit 1979, de ramen van de slaapkamers en de nokramen zijn uitgevoerd met enkelglas.


Ideale situatie

Om je bestaande huis goed te isoleren, is het de bedoeling om een Rc isolatie-waarde te bereiken van rond de 4. Dit wordt gevormd door isolatie-materiaal en de bouwmaterialen. Op allerlei isolatiemateriaal staat de Rd waarde vermeld.

De Rd isolatiewaarde geldt voor het afzonderlijke materiaal, de Rc waarde voor gehele constructie plus het isolatiemateriaal zoals vloer plus isolatiemateriaal of dakconstructie plus isolatie-materiaal.

In het huidige Bouwbesluit 2021 gelden voor nieuwbouwhuizen de volgende isolatiewaarden:

 • Dakisolatie minstens Rc 6,3 m3K/W

 • Vloerisolatie minstens Rc 3,7 m3K/W

 • Gevelisolatie minstens Rc 4,7 m3K/W


Voor de volgende isolatie-materialen en diktes gelden de Rd waarden 4m3K/W: glaswol, steenwol, vlaswol, EPS (piepschuim), Pur platen en Thermo-sheets (noppenfolies met reflectiefolie) met een dikte van 13cm.


Quick wins

 • Sluit in het najaar het ventilatiegat bovenin de schoorsteen om warmteverlies te voorkomen. In het voorjaar kan het weer geopend worden voor een goede ventilatie stroming en afvoer van warme lucht.

 • Wanneer u de openhaard niet meer gebruikt, dan kunt u het afvoerkanaal dichtmaken met isolatiemateriaal om zo warmteverlies te beperken.

 • Kieren dichten tussen muur en dak.

 • Tochtband bij ramen en deuren daar waar het tocht.

 • Radiatorfolie aanbrengen achter de radiatoren.Bouwkundige verbeteringen

Spouwmuurisolatie

Tijdens de bouw van de woning eind jaren 70 is er al spouwmuurisolatie toegepast in de vorm van glaswolmatten van 2 cm dikte. Helaas is het slordig aangebracht. Het zit los en er ontbreken delen. De spouw tussen de binnen- en buitenmuur is 10cm. Experts geven aan, dat na-isolatie niet met korrels of vlokken uitgevoerd kan worden, omdat er met de bestaande losse glaswol matten holtes blijven bestaan en deze niet goed kan vullen.

Hierdoor is er risico op ontstaan van vochtplekken door condensvorming. Het advies is om de spouw te vullen met een PUR materiaal welke door expansie de dekens tegen de binnenmuur duwt. Helaas is deze methode duurder dan de andere methodes. Prijsindicatie voor een A-hoekwoning €1700 incl. BTW. De bovenzijde van de muur onder de pannen is niet geïsoleerd. Hier is ook warmte verlies. Deze bovenzijde van de muur is makkelijk bereikbaar onder de pannen en kan gemakkelijk geïsoleerd worden met noppenfolie en reflectiefolie.


Verdiepingsmuur isolatie

Achter de houten buitenzijde bevindt zich van oorsprong geen isolatie materiaal. Bij vervanging van het hout kunt u nieuwe isolatiedekens laten aanbrengen met reflectiefolie en dampwerende folie voor een goede isolatie. Eventueel kunt uzelf aan de binnenzijde van de verdiepingsmuur isolatie-materiaal en gipsplaten aanbrengen.

Dak-isolatie

Achter de binnenplafond-schroten zijn glaswolmatten gebruikt van 2 cm dikte en de matten zijn niet goed gefixeerd. Voor een goede isolatie is die dikte ook te gering. Gestreefd wordt naar een isolatie R-waarde van 4. Vrij eenvoudig is het isoleren vanaf de binnenzijde uitgaande van het oorspronkelijke schroten-plafond. Deze worden losgemaakt, het dakbeschot wordt winddicht gemaakt met een winddichte laag op een rachel, zodat er een ventilatie-spleet ontstaat en dan worden isolatiedekens of steenwolplaten tot bv.12 cm dikte toegepast, waarna de bestaande schroten teruggeplaatst worden of een nieuw plafond aangebracht kan worden. Eventueel is ook nog een dampwerende folie nodig tussen isolatie en plafond. Kostenindicatie bij doe-het-zelf €600,-

Tochtdicht maken van schuifdeur, klapramen en overgang muur/plafond en tevens het tochtdicht maken van de electriciteitspijpjes achter de stopcontacten is aan te bevelen. Ook de Heraclite platen van de overstek bij de schuifpui van A en C type woningen geven tocht naar binnen via de vezelstructuur. Een onderbreking op de hoogte van het kozijn en tochtdichte opvulling doet wonderen.

Dakisolatie van buitenaf kan gebeuren door middel van grote vaste isolatieplaten van bijvoorbeeld 7,5 cm dikte. Het dak moet vrijgemaakt worden van de pannen en bestaande rachels en oude folie. Daarna kunnen de platen op het dakbeschot geschroefd worden en de oude of nieuwe pannen geplaatst worden. Het dak wordt uiteraard hoger dan voorheen. Ook zullen de lood-slabben vervangen moeten worden en zullen de eventueel aanwezige dakramen aangepast moeten worden.

Als kosten indicatie voor het isoleren vanaf de buitenzijde moet men denken aan €7000,- ex. BTW.

Hoogrendements glas

Tijdens de bouw eind jaren 70 heeft men in de woningen al in de woonkamer en keuken dubbel glas toegepast, echter met een dunne spouw en geen speciaal gas. De ramen in de nok en in de slaapkamers zijn oorspronkelijk voorzien van enkel glas.

Het nieuwe HR++ glas is dikker en breder en heeft een veel hogere isolatie-waarde. In de schuifdeur geeft de dikte problemen, aangezien de glaslatten aan de buitenzijde zitten. Bij montage van het dikkere glas met glaslatten is er geen ruimte meer om de deur te verschuiven. Dit is vrij eenvoudig te wijzigen door de deur aan de binnenzijde aan te passen waardoor het glas vanaf de binnenzijde geplaatst kan worden door de glaslatten aan de binnenzijde te monteren.

De klapraampjes kunnen eventueel verwijderd worden te samen met het zgn. kalf (de horizontale kozijnbalk). Wel is het aan te raden dan gebruik te maken van ventilatiestroken boven het glazenraam voor de noodzakelijke ventilatie van de binnenruimte.

Drie dubbelglas weegt erg zwaar en de kozijnen moeten daar wel op berekend zijn, ook om het dikke glas te kunnen plaatsen.

Kosten-indicatie voor vervanging van al het glas: €5000,-.

Isolatie beganegrond-vloer

De isolatie van de begane grond vloer is eventueel zelf uit te voeren vanuit de kruipruimte door middel van bv. noppenfolie met reflectie, of bv. Tonzon luchtkussens. Bedrijven kunnen bv. PIR/PUR schuim, noppenfolie en Tonzon toepassen als isolatie van de vloer.

Ventilatie

Ventilatie is erg belangrijk bij een goed geïsoleerd huis, de huidige ventilatie geschiedt door open raampjes. Bij nieuwe ramen kan gedacht worden aan ventilatie-roosters boven de ramen. Permanente mechanische ventilatie met warmte terugwinning is een goede optie bij verduurzaming van het huis. Met een dergelijk systeem wordt de lucht in de binnenruimte ververst met buitenlucht en wordt de warmte van de afgezogen lucht gebruikt om de verse lucht op te warmen. Zie bijvoorbeeld de ventilatiebox van DUCO en ITHO.Hulp bij isolatie

Er zijn diverse regelingen waar u gebruik van kunt maken voor de financiering van isolatie, denk aan subsidie of een speciale lening.

Ook kunt u verschillende websites bekijken (o.a. de grote bouwmarkten), die voorlichting met instructiefilmpjes vertonen over de verschillende isolatie-mogelijkheden. Een erg instructieve site is www.thuisbaas.nl met huizen, die aangepast worden om uiteindelijk een nul-op-de-meter status te krijgen.

Op Heijplaat (gelegen ten noorden van Poortugaal aan de zuidoever van de Nieuwe Maas) bevindt zich een voorlichtingscentrum van de regio-gemeentes met een verscheidenheid aan exposanten en deskundigen omtrent de verduurzaming van huizen.


Presentatie

Tijdens de bijeenkomst van 24 maart 2022 is een uitvoerige uitleg over de mogelijkheden tot isolatie gegeven door Lourens Berghuis, hieronder treft u de presentatie.

Lourens Berghuis - Woning-isolatie powerpoint 1-3-2022.pptx