Individuele oplossingen

Introductie

Welke alternatieve verwarmingsoplossingen zijn er, wanneer de verwarming door middel van gas komt te vervallen?

Deze handleiding kan gecombineerd worden met de presentie van de Voorlichtingsavond Commissie Duurzaam op 24 maart 2022.

Voor alle verwarmingsmogelijkheden geldt: eerst het huis optimaal isoleren om zo min mogelijk warmte te verliezen.(Hybride) Warmtepompen

Warmtepompen zijn er in verschillende vormen. Ze maken gebruik van de buitenlucht, bodemwarmte of warmte uit het oppervlaktewater. In huis geven ze de warmte weer af via een soort airco-unit, vloerverwarming of convectoren.

De prijzen van dergelijke verwarmingssystemen voor het gehele huis variëren vanaf €7000 voor een lucht/lucht warmtepomp tot meer dan €20.000 voor een bodemwater warmtepomp met diepe boring in de bodem.

De warmtepompsystemen werken op elektriciteit in plaats van op gas. De terugverdientijd van de warmtepompsystemen ligt tussen de 7-15 jaren afhankelijk van b.v. de ingewikkelde boringen die bij grond/water warmtepompen nodig zijn.

De warmtepompsystemen gaan ongeveer 15 jaar mee, waarna vaak vervanging van de units noodzakelijk is. Bij de lucht/lucht warmtepomp zijn weinig installatiewerkzaamheden nodig, het is een soort airco-unit. Bij de andere systemen zijn grotere aanpassingen nodig, zoals convectoren of vloerleidingen voor warmte afgifte. Deze systemen werken met een lage 40 graden temperatuur in de buizen, waardoor een netwerk van verwarmingsleidingen als vloerverwarming in de vloer moeten liggen.

Als alternatief van vloerverwarming kunnen convectoren gebruikt worden die op de vloer staan. Voor de convectoren op lage temperatuur zijn aan- en afvoerbuizen nodig met een grotere diameter dan de huidige CV buizen. De oude radiatoren zijn niet geschikt voor deze vorm van verwarming. Tegen hogere kosten zijn er ook warmtepompsystemen die wel een hogere water-temperatuur kunnen geven, maar dan wordt het elektriciteitsgebruik ook hoger.

Een buitenunit is nodig bij de lucht/lucht, lucht/water en hybride warmtepompen. Deze komt b.v. naast het huis te staan op rubberen blokken. Voor deze buitenunits zijn tegenwoordig geluidseisen gesteld; overdag mag het geluid niet boven de 45 decibel op de erfgrens zijn,’s nachts niet boven de 40 decibel. Ook de plaatsing is van belang bij voorkoming van eventuele geluidsoverlast. Steeds meer producenten innoveren en hun units worden geruislozer. Als opdrachtgever is het van belang hier aandacht aan te besteden.

De hybride warmtepomp heeft ook een buitenunit, de binnenunit wordt bij de bestaande CV ketel geplaatst. Deze hybride warmtepomp werkt op elektriciteit, verwarmt met lage temperatuur 40 graden water en vervangt voor 65% de werking van de CV ketel en dus het gasverbruik. De warmwatervoorziening blijft via de CV ketel bestaan. De hybride warmtepomp kost ongeveer €5000 en u krijgt 30% subsidie van de overheid.

Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in COP waarde. Een COP 4 betekent, dat de warmtepomp 400% efficiënter werkt dan de bestaande HR CV ketel of elektrische radiatoren die een rendement hebben van rond 95%.

Waterstof CV-ketel

Een redelijk recente ontwikkeling is een CV-ketel die zelf waterstof produceert, deze ketels worden in Nederland geproduceerd door GreenhotEnergie in Strijen.


Voordelen:

  • ruimte besparend is

  • geen rookgas afvoer

  • nagenoeg geluidloos

  • warmwatervoorziening


Nadeel:

  • Het energie verbruik van deze oplossing ligt wat hoger dan bij een warmtepomp.


Elektrische CV-ketel

Er zijn momenteel elektrische CV installaties verkrijgbaar die de gasgestookte CV-installatie kunnen vervangen. Het bestaande verwarmingssysteem in het huis kan gehandhaafd blijven. Deze installatie gebruikt wel veel elektriciteit in plaats van gas. Afhankelijk van de gekozen ketel kan het zijn dat een aanpassing van de elektrische installatie nodig is. Tevens is in de meeste gevallen een warmwaterboiler nodig naast de CV ketel.


Elektrische verwarming

Afzonderlijke elektrische verwarmingspanelen ter vervanging van de CV zijn in verschillende vermogens beschikbaar en niet kostbaar in aanschaf. Deze radiatoren zijn voor een prijs van €50-300 te koop afhankelijk van het vermogen. Ze verwarmen door elektriciteit en kunnen daarmee de huidige CV radiatoren vervangen.

Tegenover de geringe aanschafkosten staat een hoger elektriciteitsgebruik, maar er zijn geen grote veranderingen in het huis nodig. Wel moet u aandacht besteden aan eventuele overbelasting van het electriciteitsnet in huis bij gebruik van hoge vermogens bv. boven de 3000Watt en aanpassing van uw meterkast. Regeling van deze verwarming is in veel gevallen mogelijk via wifi.

Hout- en pelletkachels

De Eco-Design wetgeving binnen de EU sinds april 2021 regelt de toegestane uitstoot van roet en fijnstof voor de hout en pellet-kachels. Ook voor de houtpellets bestaan keurmerken en criteria voor de herkomst. De pellet-kachels hebben een elekticiteits-aansluiting nodig en kunnen in veel gevallen geregeld worden via wifi.

Tevens bestaan er filtersystemen in de afvoerpijp, zoals ABCAT filter. Rookkanalen zijn in de bestaande schoorsteen beschikbaar en een aparte luchttoevoer kan gemaakt worden. Nadruk wordt gelegd op het gebruik van goed gedroogd hout en stookbeperking bij mistig weer. Goede gecertificeerde hout- en pelletkachels zijn te koop vanaf €1500.


Infrarood verwarming

Infrarood verwarming. Deze verwarming wordt beschouwd als bijverwarming of verwarming voor ruimtes die kortdurend gebruikt worden. De infrarood-straling verwarmt direct de oppervlakken en uzelf. Er zijn infraroodpanelen voor aan de wand en plafonds of folie voor de vloer onder tegels, laminaat etc. De infrarood verwarming werkt op elektriciteit. Ook zijn combinaties met andere verwarmingsvormen mogelijk.


Combinaties van verwarmingssystemen

Vaak wordt er niet aan gedacht, maar combinaties van verwarmingssystemen zijn ook mogelijk. U kunt denken aan b.v. een warmtepomp, airco of een pelletkachel in de leefruimte van het huis gecombineerd met elektrische verwarmingsradiatoren in de ruimtes van het huis die minder gebruikt worden, zoals slaapkamer en badkamer.

Presentatie

Tijdens de bijeenkomst van 24 maart 2022 heeft Lourens Berghuis uitvoering uitleg gegeven over de mogelijkheden, hieronder treft u zijn presentatie.

Lourens Berghuis - Individuele verwarmingsmogelijkheden powerpoint maart 2022.pptx